Jean Pierre Barral

Aquest osteòpata francès va desenvolupar aquesta tècnica perquè va percebre que moltes disfuncions locomotores o fisiològiques deriven de restriccions del moviment de l’articulació visceral, adherències, fixacions viscerals i espasmes de la musculatura llisa de la víscera…. Aquestes limitacions de moviment poder ser provocades per postures forçades, infeccions de les membranes viscerals, cirurgies, traumes…

Un exemple

La compressió del cinturó de seguretat en un accident de cotxe transmet el xoc a diversos òrgans abdominals i toràcics que causen la tensió dels seus teixits. Llavors el cos intenta adaptar-se als punts de tensió i a les restriccions de moviment amb altres estructures. Aquestes disminucions de moviment visceral poden repercutir a més zones del cos ja que les vísceres poden transmetre dolor referit.

Indicacions

  • lumbàlgies: sovint són produïdes per alteracions a la mobilitat d’alguns òrgans.
  • dolors cervicals: poden provenir de fixacions en els lligaments que connecten la part alta dels pulmons amb les cervicals.
  • dolors a les costelles i a l’estèrnum: sumats a palpitacions o ansietat, poden originar-se en bloquejos de mobilitat a la fàscia que envolta el cor. Els problemes emocionals solen afectar la mobilitat d’aquesta zona.
  • marejos i cervicàlgies: dolors produïts per tensions en el diafragma i disfuncions de l’estómac.
  • migranyes, defenses baixes: generades per l’alteració del funcionament de l’intestí.
  • problemes circulatoris, retenció de líquids: símptomes que poden procedir d’una disfunció del diafragma que afecta el funcionament normal del cor, o de tensions i fixacions viscerals a nivell pelvicoabdominal que bloquegen el retorn circulatori.

La tasca de l’osteòpata

  • actua directament sobre la mobilitat visceral mitjançant estiraments i manipulacions per retornar el ritme i l’amplitud òptimes al moviment visceral.
  • localitza tensions anormals als òrgans, posicions anormals, etc., i recupera l’estat original i permet que el cos recuperi l’equilibri.
  • la integració d’aquesta tècnica amb l’osteopatia cranial i estructural és bàsica per realitzar un treball realment holístic.

“El cos posseeix l’energia vital necessària per recuperar-se dels desordres i així restablir l’equilibri i la salut."

Andrew Taylor Still, fundador de l’osteopatia​​